×
 

SKAPA EN SPELUPPLEVELSE

Det är just den här kreativa gemenskapen som är underbar.

Tommy Norberg,
Utbildare, Leveldesign
Tommy har lång erfarenhet av leveldesign och idag utbildar han framtida leveldesigners hos oss på The Game Assembly. Passionerat delade han med sig om sin bakgrund men också vad som är det bästa med att jobba med leveldesign.

Hej Tommy, vem är du?

Tommy Norberg heter jag och är Leveldesignutbildare. Det är ju en yrkesutbildning så jag kommer från yrket Leveldesign. Jag har jobbat i Uppsala och Stockholm och är uppe i Stockholm hos lite olika företag, mest framstående är kanske Starbreeze.

Spännande, kan du inte berätta lite mer om din bakgrund inom Leveldesign?

Jo! Jag utbildades till Leveldesigner på en skola i Stockholm för ett tag sen, 2006 om jag säger rätt, så gick jag en kort liten Leveldesignutbildning som var den första i Sverige. Det var en skola som hette Garden men som inte finns längre. Då utbildades ett gäng Leveldesigners och animatörer och efter det började jag jobba på Avalange studios, som också ligger i Stockholm tillsammans i spelklustret på söder där alla andra spelföretag ligger. Så där var jag och jobbade som Leveldesigner. Så jag har jobbat med olika typer av Leveldesign genom åren.

Innan dess utbildade jag mig inom matematik, datalogi och IT på Linneuniversitetet i Växjö, där gick jag i fyra år innan jag tröttnade och tänkte att ”nu måste jag göra något med mitt liv”. 

Men du, hur kom du på att det var just Leveldesign du ville hålla på med?

Det var ju lite trial and error för mig att finna min väg. Men en bra leveldesigner har en stor repertoar och en stor bredd och kunskapsområden av andra discipliner och andra saker. Så har du jobbat med andra saker innan du blir Leveldesigner så är du generellt sett lite bättre förspänd för att du har ett bredare spektra för hur världen fungerar – och du är ju en world builder. 

Så jag har jobbat som byggarbetare i Tyskland och byggt hamnar och byar. Och jag har jobbat på fabrik och svarvat golvbrädor och jag har jobbat på parkförvaltning. Så jag har jobbat med många olika saker och försökt hitta min väg. Jag har alltid varit intresserad av IT och sånt, och på den tiden – jag menar jag började ju på universitetet 1997 vilket ju var typ 250 år sen. På den tiden var det inte så etablerat med spelindustri, det fanns små nischer och de största projekten hade kanske bara 30-40 personer som jobbade med det. Det var ju mycket, mycket mindre på den tiden. Så jag började egentligen med IT utan att riktigt veta var jag ska ta vägen. Så då började jag en ganska öppen utbildning som fokuserade på datalogi – att lära sig att programmera för IT-industrin, och matematik. Under utbildningen började jag förstå att jag var mycket mer visuellt lagd. Så, då började jag söka mig mot den typen av kurser och började leveldesigna i open source-motorer på sent 90-tal. Vid 2005 var det en kompis som sa till mig att det fanns en utbildning i Stockholm som utbildade Leveldesigners och då var det dags för lilla Tommy att förstå vad det var han ville med sitt liv och det var helt rätt.

Vad gör egentligen en Leveldesigner?